REKLAMA
     
REKLAMA

 

Menu

Dodaj INFO

Pisz, fotografuj, nagrywaj! I wysyłaj informacje do portalu! 

ZOBACZ JAK MOŻESZ TO ZROBIĆ

 

 

 

 

 

 

 

 

REKLAMA

 

 

 

Ankieta

Przedsiębiorcy

Marzenia o własnej kawiarni czy restauracji są coraz bardziej realne. Współcześnie klientów lokali gastronomicznych można znaleźć nawet w mniejszych miasteczkach, wystarczy mieć tylko dobry pomysł i biznesplan. Chcesz niczym uczestnicy popularnych programów kulinarnych gotować i piec, podbijając kubki smakowe klientów?

Drukarnia Katowice

podpowie Ci, w jaki sposób założyć działalność gastronomiczną.

Założenie działalności

Z punktu widzenia prawa to czy jesteś właścicielem pensjonatu, firmy marketingowej, czy restauracji nie ma większego znaczenia. W momencie, kiedy postanowisz prowadzić własny biznes, stajesz się przedsiębiorcą, a więc musisz zarejestrować działalność jeszcze przed wykonaniem pierwszych transakcji. Zanim do tego przystąpisz, warto byś miał przygotowany biznesplan oraz upatrzony i zarezerwowany lokal do wynajęcia.

Działalność gastronomiczną możesz prowadzić w ramach jednoosobowej działalności gospodarczej, spółki osobowej (wyjątkiem jest tutaj spółka partnerska zarezerwowana wyłącznie dla niektórych zawodów), spółki kapitałowej oraz spółdzielni. W praktyce zdecydowanie najczęściej wybierana jest ta pierwsza forma. Dlaczego? Jej założenie jest niezwykle proste, zrobisz to dosłownie w jeden dzień, a na dodatek bezpłatnie. Wszystko, co musisz zrobić, to wypełnić formularz CEIDG-1 i złożyć go w urzędzie miasta bądź gminy. Następnie czeka Cię jeszcze wizyta w ZUS-ie oraz w Urzędzie Skarbowym, jeśli chcesz zostać płatnikiem VAT. Rejestracja działalności gastronomicznej jako działalności jednoosobowej daje Ci możliwość korzystania z wielu ulg, a także z preferencyjnej składki ZUS przez 24 miesiące.

We wniosku CEIDG-1 będziesz zobowiązany podać PKD, czyli kod określający rodzaj działalności. Podstawowym dla lokali gastronomicznych jest PKD 56.10.A. Kodów możesz wpisać znacznie więcej, w zależności od tego, czym będziesz się konkretnie zajmować. Przykładowo, jeśli w ramach restauracji chcesz prowadzić catering, wówczas zobowiązany jesteś podać również kod PKD 56.21.Z.

Sanepid i inne wymogi

Prowadzenie restauracji bądź kawiarni związane jest z dużą odpowiedzialnością, w tym za zdrowie i bezpieczeństwo klientów. Dlatego też ciąży na Tobie obowiązek dopełnienia wielu innych formalności niż tylko rejestracji działalności. Są to chociażby kwestie związane z prawem budowlanym, wymogami sanitarno-higienicznymi czy w końcu zatrudnianiem personelu.

Zupełną podstawą jest zgłoszenie do sanepidu, otrzymanie pozytywnej oceny lokalu i uzyskanie zgody na prowadzenie w nim działalności gastronomicznej. Wniosek o odbiór lokalu musisz złożyć nie później niż na 2 tygodnie przed planowanym otwarciem, ale warto to zrobić jeszcze wcześniej.

Nie zapominaj także o innych elementach takich jak ochrona przeciwpożarowa i legalne zatrudnienie personelu. W wielu problematycznych sprawach możesz liczyć na specjalistów świadczących usługi doradcze (prawników, menadżerów), którzy pomogą Ci przygotować lokal i umowy w taki sposób, by móc bez problemu i bezpiecznie otworzyć lokal gastronomiczny.

Źródła finansowania

Otworzenie restauracji lub kawiarni łączy się z wysokimi kosztami. To droga inwestycja, dlatego warto najpierw dobrze ją przemyśleć i znaleźć odpowiednie źródło finansowania. Zanim wyłożysz wszystkie swoje oszczędności, zastanów się nad innymi formami pozyskiwania funduszy.

Jednym ze źródeł są bezzwrotne dotacje z programów strukturalnych i pomocowych Unii Europejskiej. Warto w celu uzyskania informacji udać się do punktów informacyjnych funduszy europejskich bądź urzędów miasta. Zrób to jeszcze przed otwarciem działalności, może uda Ci się zdobyć dofinansowanie lub pożyczkę na bardzo korzystnych warunkach.

Pieniądze możesz również uzyskać poprzez kredyty inwestycyjne albo sfinansować działalność poprzez leasing. Ciekawą opcją jest franczyza, czyli system współpracy pomiędzy dwoma podmiotami polegający udzielaniu licencji. W takim systemie działają na przykład znane pizzerie, lokale fast food czy lodziarnie.

Założenie działalności gastronomicznej wiąże się z szeregiem formalności. Czeka Cię jeszcze uzyskanie pozwoleń na sprzedaż alkoholu czy bieżące problemy związane z obsługą klienta. Ale jeśli dobrze przygotujesz biznesplan, wcześniej spiszesz wszystkie kroki, które musisz przejść, otwarcie lokalu nie będzie miało przed Tobą tajemnic. Pamiętaj, żeby dobrze przeanalizować rynek, ocenić sytuację finansową i przemyśleć pomysł. Jeśli podejdziesz do gastronomii z głową i uczuciem, masz duże szanse na powodzenie.

Zapoznaj się z regulaminem portalu hej.mielec.pl. Poznaj swoje prawa i obowiązki.
Sprawdź zasady publikowania komentarzy, postów na forum. Dowiedz się jak zgłaszać wnioski i uwagi.
CZYTAJ WIĘCEJ – REGULAMIN PORTALU HEJ.MIELEC.PL!
 

 




Facebook

 


REKLAMA

 

 

REKLAMA

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kalendarium

Grudzień

Pn Wt Śr Cz Pt So Nd
        01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Newsletter

Chcesz byś powiadamiany o nowościach w serwisie? Zapisz się na nasz newsletter.

 

 

Zobacz nasze profile:    YOUTUBE      FACEBOOK    TWITTER     INSTAGRAM

 

 PROMOWANE LINKI!   Mielec Reklama  |   Hotel Mielec  |   Fitness Mielec  |   Mielec Pizza  |   Mielec Biżuteria Modowa 

 

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację REGULAMINU KORZYSTAMY Z COOKIES Copyright HEJGRUPA sp. z.o.o. 2007-2017 Wszystkie prawa zastrzeżone Realizacja: ideo Powered by: CMS Edito
PORTAL HEJ.MIELEC.PL JEST ZAREJESTROWANYM TYTUŁEM PRASOWYM!